top of page

De stichting biedt ondersteuning op gebied van programmering, productie en publiciteit voor diverse festivals zoals in het verleden aan het International Gipsy Festival, Internationaal Folk Festival, Bosvreugd Variété en Festival Mundial. Vele seizoenen werden er concerttours georganiseerd voor muzikanten uit gevarieerde folk- en wereldmuziek. Van tijd tot tijd produceert Stichting Kultoer eigen theatervoorstellingen zoals daar bijvoorbeeld waren Koning Willem II en Sneeuwwitje.

Drijvende kracht achter Stichting Kultoer: Albert Siebelink

9 juni 1950  -  † 30 september 2015

Albert Siebelink was afkomstig uit Bergen op Zoom, ging naar Tilburg om sociologie te studeren en bleef daar wonen. Muziek was zijn passie, daar zette hij zich dan ook met hart en ziel voor in. Met name de muziek van de Sinti en Roma, die hij jarenlang programmeerde op ‘zijn’ International Gipsy Festival in Tilburg. Daarnaast heeft hij zich sterk gemaakt voor de uitvoering van het Requiem voor Auschwitz, van Sinti-componist Roger Moreno Rathgeb, op diverse plekken in Nederland en in veel Europese steden. Net als bij het Gipsy Festival werden ook hierbij exposities en evenementen georganiseerd die aandacht vroegen voor de recente geschiedenis en huidige positie van Sinti en Roma.

Maar op muzikaal gebied deed Albert nog veel meer. Hij maakte zelf muziek, bij de Fanfare van de Eeuwige Bijstand en De Coup, hij programmeerde bij Festival Mundial en de accordeon in al zijn verschijningsvormen mocht van hem centraal staan op festival De Accordeonslag. Daarnaast stond hij aan de wieg van het International Folk Festival Tilburg (later Route 04 en Route 05), dat in 2000 de eerste editie beleefde en vanwege te weinig publieke belangstelling slechts 5 jaar mocht bestaan. Ook organiseerde hij de Folkcafé’s in Paradox in Tilburg. Hij haalde maandelijks mooie namen daarnaartoe, van de Italiaanse grootmeester op accordeon Riccardo Tesi tot de Nederlandse folkgroep Wè-nun Henk en Belgische topbands als Ambrozijn, Tref, Deux Accords Diront, Aranis en het Soetkin Collier Quartet.

In december 2011 werd Albert met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waarna een lang ziekbed volgde. Hij stopte met een aantal activiteiten, maar bleef directeur van ‘zijn’ Gipsy Festival. Voor jarenlange, gepassioneerde, warme en tomeloze inzet voor cultuur en wereldmuziek ontving hij in 2013 de grote zilveren legpenning van de gemeente Tilburg.
 

bottom of page